Інформація


06.03.2013 - Пожежа в домі
 

Пожежав домі

 

Що таке пожежа. Пожежна безпека свого дому. Причини пожеж. Пічне опалення. Пожежа в громадському місці. Захист органів дихання. Як загасити невелику пожежу.

Пожежа може виникнути будь-де: у населеному пункті і в лісі, у заводському цеху і на фермі, у поїзді і літаку, у школі і дитячому садку, в офісі і житловому будинку. Всюди, де є умови для виникнення горіння, може виникнутипожежа— неконтрольований процес горіння, який несе загрозу для життя людей і тварин, знищує природні ресурси і матеріальні цінності. У розвитку пожежі виділяють три стадії.

1. Початкова.Триває переважно від 15 до 30 хвилин. Для неї характерна невисока температура полум’я і швидкість поширення вогню. Якщо пожежу встигнуть загасити на цій стадії, вона завдасть найменших збитків.

2. Основна стадія.Продовжується переважно наступні 30 хвилин, температура полум’я може перевищувати 1000° С. Пожежа швидко поширюється, загасити її дуже важко.

3. Стадія завершення.Вогонь згасає в міру догоряння матеріалів. Рятувати вже нічого.

У середньому кожні 5 хвилин у нашій країні спалахує пожежа, її наслідки не в останню чергу залежать від того, чи вчасно прибудуть пожежники. Пригадай, як треба складати повідомлення для рятувальних служб і що можна зробити, щоб вони без затримок прибули на місце.

Сьогодні повідомлення про пожежу приймають за телефоном «101». Після отримання сигналу оголошується тривога в найближчій до місця пожежній частині, і за півхвилини пожежні автомобілі з увімкненими сиренами вже мчать гасити пожежу.

Причини виникнення пожеж

Найпоширенішими причинами пожеж є: порушення правил експлуатації електроприладів, необережне поводження з вогнем (у тому числі й дитячі пустощі), тютюнопаління (особливо в нетверезому стані) і розряди блискавки.

Експлуатація електроприладів пов’язана з такими пожежонебезпечними явищами, як перевантаження, коротке замикання, іскріння і нагрівання. Вони призводять до виходу електроприладу з ладу, а за наявності поблизу горючих матеріалів або легкозаймистих рідин — до пожежі чи вибуху.

Не на останньому місці серед причин виникнення пожеж дитячі пустощі з вогнем. Такі випадки трапляються навіть з малими дітьми. Знайшовши новий предмет, дитина намагається добре його роздивитися і повторює рухи дорослих. Лише обережність і пильність батьків можуть відвести від неї біду.

Незагашена сигарета, тліючий недопалок або кинутий сірник часто стають причиною пожежі. Температура осередку горіння тютюну в недопалку становить 600—700° С, тобто вона достатня, щоб запалити більшість горючих речовин та матеріалів. Особливо небезпечно кидати недопалки в пластмасове відро для сміття. Як ти думаєш, чому?

Та найчастіше курці спричиняють пожежі, коли палять у ліжку, до того ж у нетверезому стані. Людина може заснути, сигарета — впасти на ковдру, подушку чи матрац, які спочатку почнуть тліти, виділяючи чадний газ. Вдихнувши кілька ковтків цього газу, людина непритомніє і стає безпорадною у випадку пожежі або вмирає від отруєння.

Пожежа може виникнути і від розряду блискавки. Чим вища будівля, тим більша вірогідність вдаряння в неї блискавки. Тому на будинки встановлюють «громовідводи» — металеві штирі, які за допомогою товстого дроту, що проходить ззовні будівлі, з’єднують із заземленням, щоб енергія блискавки розрядилася в землю. Над тими спорудами, де зберігаються легкозаймисті речовини, встановлюють кілька громовідводів на окремих щоглах. Так захищають від грози паливні склади та автозаправні станції.

Перевір себе:

1. Визнач, яку потужність має кожний електроприлад у тебе вдома (телевізор, холодильник, пральна машина, пилосос, обігрівач, магнітофон, комп’ютер).

2. В електролічильнику встановлено запобіжники, розраховані на 1500 Вт. Якщо одночасно увімкнути електроприлади, потужність яких перевищує цю межу, запобіжники перегорять або спрацює автоматика, яка відімкне споживачів квартири від електромережі. Які електроприлади можна увімкнути одночасно, щоб не спрацювали запобіжники?

 

Обговоріть:

1. Якщо є змога, запросіть до свого класу пожежників і попросіть розказати про пожежі, з якими їм доводилося боротися.

2. Майже щодня в новинах ми чуємо повідомлення про пожежі. Обговоріть кілька таких повідомлень, визначте причини їх виникнення, наслідки, з’ясуйте як можна було уникнути таких ситуацій.

Інформацію про пожежі ти можеш знайти і в Інтернеті, зокрема на сайті www.magnolia-tv.com.ua.

Найкращий протипожежний захист — це профілактика пожеж. Вона захистить твій дім краще, ніж вправна пожежна команда.

Гасіння пожежі на початковій стадії загоряння

Ти пам’ятаєш, що перша стадія загоряння триває понад 15 хвилин. Тобто тоді, коли пожежу ще можна загасити власними силами. Тільки треба знати, як це робити. Твої дії залежать від того, що загорілося: звичайна річ, електроприлад чи легкозаймиста рідина.

У першому випадку, якщо пожежа невелика, вогонь можна просто затоптати, залити водою, засипати піском чи накрити пожежним покривалом, замість якого можна використати килим, ковдру, пальто. Але в жодному разі не використовувати те, що виготовлено із синтетичних матеріалів.

• Найчастіше пожежі гасять водою. Для цього найкраще підходить звичайне або пожежне відро.

• Відро треба заповнити на дві третини. Потім, узявшись однією рукою за дно, а другою за його верхню частину, вихлюпнути воду в напрямку вогню(мал. 1а).

• Якщо ж загорівся електроприлад (наприклад, телевізор), необхідно спочатку від’єднати його від напруги, узявшись за вилку рукою, обмотаною сухою тканиною, або вимкнути електрику на щитку (викрутити запобіжники, вимкнути рубильник чи вимикач). Іноді це одразу допомагає, і пожежа припиняється. Якщо прилад продовжує горіти, накрий його пожежним покривалом. Воду треба лити, стоячи збоку, тому що нагрітий кінескоп може вибухнути(мал. 1б).

• Не можна гасити водою електроприлад під напругою. Це призводить до ураження електричним струмом. Легкозаймисті рідини (наприклад, бензин) також не можна заливати водою. Вони легші за воду, і якщо на рідину вилити воду, вона спливе на поверхню і продовжуватиме горіти, поширившись по всій поверхні.

• Її можна загасити, засипавши землею, піском, у крайньому разі навіть пральним порошком. Спочатку треба засипати краї, а потім — середину (мал. 1в).

Ми розглянули найпростіші і тому найпоширеніші способи гасіння пожеж. А найефективнішим з первинних засобів пожежогасіння вважають вогнегасник. Звісно, якщо він справний і ти вмієш ним користуватися. Вогнегасники бувають трьох типів: пінні(мал. 2а),порошкові(мал. 2б)і вуглекислотні(мал. 2в).

Пінному вогнегасникові вже близько 100 років. Його використовують для гасіння горючих матеріалів та легкозаймистих рідин. Проте пінним вогнегасником не можна гасити електроприлади під напругою, та й речі, які загасили піною, доведеться викинути. А от вуглекислотним чи порошковим вогнегасником можна загасити будь-яку пожежу.

Коли відкривається вентиль вуглекислотного вогнегасника, з нього подається заморожений вуглекислий газ (у вигляді снігових пластівців). Вентиль вогнегасника охолоджується до — 70° С, і якщо його торкнутися рукою, можна обморозитися.

Використовуючи порошковий вогнегасник, затримай дихання, тому що порошковим пилом можна отруїтися.

На кожному вогнегасникові є проста інструкція з користування. Якщо вдома або в школі є вогнегасник, обов’язково ознайомся з нею, адже під час пожежі не буде часу її вивчати.

Як правильно дихати в зоні пожежі

Ти уже знаєш, що на пожежах люди гинуть не лише від вогню, а й від газів, які виділяються при горінні. Особливо небезпечними бувають гази, які утворюються при горінні деяких пластиків, ущільнювачів та інших синтетичних будівельних матеріалів, а також чадний газ. Іноді буває достатньо кілька разів вдихнути повітря на повні груди, щоб знепритомніти. Тому найперше, що ти повинен зробити, відчувши запах диму, це захистити органи дихання.

Якщо це трапилося тоді, коли ти лежав у ліжку, не піднімайся, тому що чадний газ легший за повітря і піднімається вгору. Треба затулити рот і ніс будь-якою тканиною (рушником чи подолом нічної сорочки) і сповзти на підлогу, не піднімаючи голови.Якщо можливо, намочи тканину, якою ти захищаєш органи дихання.

 

 

 

 

«Зупинитися, впасти, котитися»

Це правило треба запам’ятати на випадок загоряння одягу на людині.

Зупинитися— означає, що насамперед треба зусиллям волі побороти паніку й бажання бігти, тому що в цьому випадку вогонь лише розгоряється. Слід зупинитися, а якщо побачив людину, на якій загорівся одяг, щосили намагатися її зупинити.

Впасти— означає, що треба впасти самому чи повалити людину, на якій загорівся одяг. Добре, якщо поблизу є ковдра чи одяг з цупкої тканини (краще мокрий), яким ти можеш накрити людину і загасити на ній полум’я. Обличчя закривати не можна.

Котитися— означає, що треба котитися по землі чи підлозі, намагаючись таким чином збити вогонь. Руками слід захищати очі й обличчя.

Пожежа в багатоповерховому будинку

Як поводитися під час пожежі в багатоповерховому будинку, ти докладно вивчав у 5-му класі.

А наведений нижче крос-тест допоможе тобі пригадати цей матеріал.

1. Тебе вогнем відрізало від виходу, і ти знаєш, що сусіди вже викликали рятувальників. Тобі треба зателефонувати пожежникам (6) чи ні (7) ?

2. Як ти вважаєш, щоб спуститися вниз із верхнього поверху, треба скористатися ліфтом (8) чи сходами (9) ?

3. Як ти думаєш, під час пожежі можна вистрибувати з вікон не вище першого (10), третього (11) чи п’ятого (12) поверху?

4. З дверей сусідньої квартири тягне димом. Чекатимеш, що буде далі (13), чи одразу намагатимешся з’ясувати причину (14)?

5. Ти відчинив двері з квартири в коридор, а там усе затягло димом. Пробиратимешся крізь дим (15) чи зачинишся в своїй квартирі (16)?

6. Молодець. Це необхідно зробити, щоб повідомити рятувальників, у якій ти квартирі (2).

7. Незважаючи на те, що пожежники прибули на місце, вони можуть не знати, що тебе відрізало вогнем. Тому, якщо є така можливість, обов’язково зателефонуй і повідом про себе і тих, хто поруч із тобою (1).

8. Дуже небезпечно користуватися ліфтом під час пожежі. Він може зупинитися між поверхами або на тому поверсі, де палає вогонь, чи загорітися під впливом високої температури (2).

9. Правильно. Під час пожежі треба спускатися тільки сходами (3).

10. Якщо є необхідність, можна вистрибнути і з вищих поверхів (3).

11. Це максимальна висота, яка вважається більш-менш безпечною (4).

12. Якщо внизу асфальт і немає рятувального брезенту, ризик такого стрибка для життя перевищує ризик від перебування в приміщенні. Не роби цього, якщо є хоч найменша змога залишатися там чи вибратися іншим способом (3).

13. Це дуже небезпечно. Можливо, сусіди вже знепритомніли і не можуть собі допомогти, загасити пожежу чи викликати рятувальників. Якщо не зреагувати одразу, можна втратити дорогоцінний час (4).

14. Правильно. Може, у них просто підгоріла картопля, але краще перестрахуватися (5).

15. Якщо в коридорі багато диму, це означає, що на твоєму або нижніх поверхах пожежа. Безпечніше залишатись у своїй квартирі (5).

16. Правильно. Треба одразу повідомити пожежників, потім зачинити двері, заткнути вологими ганчірками усі щілини (у тому числі й витяжні отвори), завісити двері мокрою тканиною. Потім зачинити і так само ізолювати всі двері між входом і тією кімнатою, де ти чекатимеш на допомогу, вийти на балкон чи відчинити вікно і подавати сигнали рятувальникам (17).

17. Ти дістався кінця, і якщо не збився з правильного маршруту, то не розгубишся в подібній ситуації.

Відповідь: (1—6—2—9—3—11—4—14—5—16— 17).

У 6-му класі ти навчився виготовляти план евакуації своєї оселі і проводити навчальні пожежні тренування. Не забувай робити це двічі на рік, особливо з молодшими братиками і сестричками.

 

Якщо пожежа застала тебе

в незнайомому приміщенні

Що робити, якщо ти потрапив у зону пожежі в незнайомому приміщенні: на вокзалі, у готелі чи аеропорту? Звичайно, тобі буде набагато легше вибратися і допомогти іншим, якщо ти встигнеш заздалегідь роздивитися, звернути увагу на план евакуації розміщення евакуаційних виходів, пожежних драбин або хоч запам’ятаєш маршрут, яким рухався.

Проте у великих громадських приміщеннях зазвичай багато дверей, сходів і переходів, які ведуть не на вулицю, а в інші приміщення. До того ж там буває багато людей, які можуть збитися у натовп. Це ускладнює завдання. Тому в таких спорудах встановлюють спеціальні знаки, позначки і лампи, які допомагають людям якнайшвидше вийти з приміщення. Знаки пожежної безпеки вказують напрямок руху та евакуаційні виходи(мал. 5, 6).

Лампи зеленого кольору працюють від аварійної системи живлення і освітлюють дорогу, якщо вимкнулось основне освітлення.

На випадок того, що вони не спрацюють, уздовж стін і на підлозі клеять люмінесцентні стрічки зі стрілками, що вказують напрямок руху та виходи. Після того як вимкнено освітлення, вони світяться ще приблизно 30 хвилин.


Підготовлено за виданням: Воронцова Т.В., Репік І. А. Основи безпеки життєдіяльності:

 

�D5ag0� �"� ='font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt;mso-ansi-language:UK'>

 

Зупинитися— означає, що насамперед треба зусиллям волі побороти паніку й бажання бігти, тому що в цьому випадку вогонь лише розгоряється. Слід зупинитися, а якщо побачив людину, на якій загорівся одяг, щосили намагатися її зупинити.

Впасти— означає, що треба впасти самому чи повалити людину, на якій загорівся одяг. Добре, якщо поблизу є ковдра чи одяг з цупкої тканини (краще мокрий), яким ти можеш накрити людину і загасити на ній полум’я. Обличчя закривати не можна.

Котитися— означає, що треба котитися по землі чи підлозі, намагаючись таким чином збити вогонь. Руками слід захищати очі й обличчя.

Пожежа в багатоповерховому будинку

Як поводитися під час пожежі в багатоповерховому будинку, ти докладно вивчав у 5-му класі.

А наведений нижче крос-тест допоможе тобі пригадати цей матеріал.

1. Тебе вогнем відрізало від виходу, і ти знаєш, що сусіди вже викликали рятувальників. Тобі треба зателефонувати пожежникам (6) чи ні (7) ?

2. Як ти вважаєш, щоб спуститися вниз із верхнього поверху, треба скористатися ліфтом (8) чи сходами (9) ?

3. Як ти думаєш, під час пожежі можна вистрибувати з вікон не вище першого (10), третього (11) чи п’ятого (12) поверху?

4. З дверей сусідньої квартири тягне димом. Чекатимеш, що буде далі (13), чи одразу намагатимешся з’ясувати причину (14)?

5. Ти відчинив двері з квартири в коридор, а там усе затягло димом. Пробиратимешся крізь дим (15) чи зачинишся в своїй квартирі (16)?

6. Молодець. Це необхідно зробити, щоб повідомити рятувальників, у якій ти квартирі (2).

7. Незважаючи на те, що пожежники прибули на місце, вони можуть не знати, що тебе відрізало вогнем. Тому, якщо є така можливість, обов’язково зателефонуй і повідом про себе і тих, хто поруч із тобою (1).

8. Дуже небезпечно користуватися ліфтом під час пожежі. Він може зупинитися між поверхами або на тому поверсі, де палає вогонь, чи загорітися під впливом високої температури (2).

9. Правильно. Під час пожежі треба спускатися тільки сходами (3).

10. Якщо є необхідність, можна вистрибнути і з вищих поверхів (3).

11. Це максимальна висота, яка вважається більш-менш безпечною (4).

12. Якщо внизу асфальт і немає рятувального брезенту, ризик такого стрибка для життя перевищує ризик від перебування в приміщенні. Не роби цього, якщо є хоч найменша змога залишатися там чи вибратися іншим способом (3).

13. Це дуже небезпечно. Можливо, сусіди вже знепритомніли і не можуть собі допомогти, загасити пожежу чи викликати рятувальників. Якщо не зреагувати одразу, можна втратити дорогоцінний час (4).

14. Правильно. Може, у них просто підгоріла картопля, але краще перестрахуватися (5).

15. Якщо в коридорі багато диму, це означає, що на твоєму або нижніх поверхах пожежа. Безпечніше залишатись у своїй квартирі (5).

16. Правильно. Треба одразу повідомити пожежників, потім зачинити двері, заткнути вологими ганчірками усі щілини (у тому числі й витяжні отвори), завісити двері мокрою тканиною. Потім зачинити і так само ізолювати всі двері між входом і тією кімнатою, де ти чекатимеш на допомогу, вийти на балкон чи відчинити вікно і подавати сигнали рятувальникам (17).

17. Ти дістався кінця, і якщо не збився з правильного маршруту, то не розгубишся в подібній ситуації.

Відповідь: (1—6—2—9—3—11—4—14—5—16— 17).

У 6-му класі ти навчився виготовляти план евакуації своєї оселі і проводити навчальні пожежні тренування. Не забувай робити це двічі на рік, особливо з молодшими братиками і сестричками.

Якщо пожежа застала тебе  у незнайомому приміщенні

Що робити, якщо ти потрапив у зону пожежі в незнайомому приміщенні: на вокзалі, у готелі чи аеропорту? Звичайно, тобі буде набагато легше вибратися і допомогти іншим, якщо ти встигнеш заздалегідь роздивитися, звернути увагу на план евакуації розміщення евакуаційних виходів, пожежних драбин або хоч запам’ятаєш маршрут, яким рухався.

Проте у великих громадських приміщеннях зазвичай багато дверей, сходів і переходів, які ведуть не на вулицю, а в інші приміщення. До того ж там буває багато людей, які можуть збитися у натовп. Це ускладнює завдання. Тому в таких спорудах встановлюють спеціальні знаки, позначки і лампи, які допомагають людям якнайшвидше вийти з приміщення. Знаки пожежної безпеки вказують напрямок руху та евакуаційні виходи(мал. 5, 6).

Лампи зеленого кольору працюють від аварійної системи живлення і освітлюють дорогу, якщо вимкнулось основне освітлення.

На випадок того, що вони не спрацюють, уздовж стін і на підлозі клеять люмінесцентні стрічки зі стрілками, що вказують напрямок руху та виходи. Після того як вимкнено освітлення, вони світяться ще приблизно 30 хвилин.


Підготовлено за виданням: Воронцова Т.В., Репік І. А. Основи безпеки життєдіяльності:

 
  « повернутись